Verkkokoulutusten suosio on jatkuvassa kasvussa, ja yhä useampi organisaatio päätyy hyödyntämään verkko-oppimisen lukuisia etuja, siirtämällä koulutuksensa ja kurssinsa verkkoon. Verkkokoulutukset tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia, ja tehostavat tutkitusti oppimista. Organisaatioissa aika on kuitenkin yleensä kortilla, jolloin verkkokoulutusten järjestämiseen ja oppimateriaalin tuottamiseen ei välttämättä kyetä panostamaan toivotusti. Lisäksi koulutushenkilökunnan tietotekninen osaaminen voi vaihdella suuresti organisaation sisällä, mikä luo haasteita verkkokurssien tasaisen laadun takaamiseen. H5P-teknologia kehitettiin erityisesti helpottamaan verkkokoulutusten toteutusta. Sen tarjoamien monipuolisten työkalujen ansiosta kenen tahansa on mahdollista luoda laadukasta sisältöä verkkokursseille.
H5P tarjoaa lukuisia erilaisia tehtävä- ja sisältötyyppejä
H5P-työkalun avulla voidaan helposti ja nopeasti luoda ja jakaa lukuisia erityyppisiä tehtäviä ja sisältöjä verkkokursseille ja –sivuille. H5P-tehtävät ovat helposti käytettävissä uudelleen, muokattavissa, sekä kopioitavissa ympäristöstä toiseen. Tarjolla on jo lähes 50 eri sisältötyyppiä, ja lisää kehitetään jatkuvasti. Monipuolisten tehtävätyökalujen avulla voidaan helposti toteuttaa esimerkiksi interaktiivisia ja pelillistäviä tehtäviä, sekä lisätä toiminnallisuutta vaikkapa videoihin. Perinteisempien tehtävien, kuten monivalinta-, vedä- ja pudota-, sekä aukkotehtävien lisäksi H5P:n avulla voidaan luoda esimerkiksi interaktiivisia videoita ja muistipelejä. Interaktiivisen videon ja kuvan avulla voidaan helposti esimerkiksi esitellä muuta netissä saatavilla olevaa sisältöä, johon voidaan lisätä vaikkapa omia huomioita, kysymyksiä ja viitteitä aiheeseen liittyvään lisämateriaaliin. Interaktiiviseen videoon voidaan liittää sisältöä esimerkiksi suoraan youtubesta, mikä nopeuttaa prosessia entisestään, kun kaikkea materiaalia ei tarvitse ladata ensin omaan laitteeseen. Toisten tuottamaa sisältöä käytettäessä oman materiaalin pohjana, on muistettava aina tarkistaa, että tekijänoikeudet sallivat materiaalin muokkaamisen.
Automatisointia ja visuaalisuutta oppimisen avuksi
Yksi H5P-tehtävien lukuisista eduista on tehtävistä saatava välitön palaute, jota oppija voi saada esimerkiksi tietyn asiakokonaisuuden opiskeltuaan. Suurin osa H5P:n tehtävätyypeistä sisältää automaattitarkistuksen, ja myös tehtävästä saatava palaute voidaan haluttaessa automatisoida. H5P-tehtävät ovatkin ihanteellisia erityisesti oppijan itsenäiseen harjoitteluun ja esimerkiksi kertaukseen. Lisäksi ne ovat omiaan visuaalisuuden lisäämiseen vaikkapa verkkokurssille. H5P-työkalut toimivat mobiilisti, joten niiden mahdollisuudet ovat hyödynnettävissä myös älypuhelimella ja tabletilla.
H5P ei vaadi erityisosaamista
H5P-tehtävien toteuttaminen ei vaadi mitään erityistä tietoteknistä osaamista. Uuden tehtävän luomista voisi verrata lomakkeen täyttämiseen. Kenttiin täytetään vaihe vaiheelta tarvittavat tiedot ja lisätään haluttu materiaali. Tehtävän teko on ohjeistettu selkeästi myös suomen kielellä, ja ohjelma kertoo mitä mitkäkin toiminnot tarkoittavat. Kerran luotua tehtävää voi helposti käyttää uudelleen ja päivittää tarpeen mukaan, sekä haluttaessa jakaa muiden käytettäväksi. Esimerkiksi h5p.org -sivustolta voi myös ladata valmiita esimerkkitehtäviä.
H5P hyödyntää HTML5 –tekniikkaa, ja avoimen lähdekoodin työkalut ovat pääasiassa maksuttomia. Rekisteröitymällä h5p.org –sivustolle, voi kuka tahansa luoda maksutta sisältöä, sekä linkittää tai upottaa sitä esimerkiksi omalle kotisivulleen. H5P –sivustolla luotu sisältö on kuitenkin aina julkista, eikä tehtävän tekijä näe, miten siihen on vastattu. H5P-työkalun integroiminen suoraan oppimisympäristöön tarjoaa mahdollisuuden luoda monipuolista H5P-sisältöä yksityisesti oppimisympäristön sisällä, jolloin myös tehtävien vastaukset ovat kouluttajan nähtävissä.
H5p.org-sivustolta löydät esimerkkejä kaikista sisältötyypeistä sekä ohjeita omien sisältöjen luomiseen.